Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Stiri

Informatii EFAMA la zi Sep. 2013

26 de asociații reprezentand mai mult de 99,6 la sută din totalul activelor OPCVM si AOPC ne-au oferit date referitoare la activ net si/sau vânzări nete la sfârșitul lunii septembrie 2013.

Principalele evoluții, pentru tarile care au raportat în septembrie 2013, pot fi sintetizate după cum urmează:

  • Fondurile OPCVM au înregistrat ieșiri nete de 15 miliarde de euro în luna septembrie, comparativ cu intrări nete de 15 miliarde de euro în luna august. Acest răspuns al vânzărilor nete poate fi atribuit iesirilor nete mari ale fondurilor monetare.
  • Fondurile OPCVM de lunga durata (OPCVM cu exceptia fondurilor monetare) au inregistrat intrari nete crescute de 9 miliarde de EURO in luna septembrie, de la punctul de echilibru inregistrat in luna August. Vanzarile nete ale fondurilor de actiuni au crescut la 14 miliarde de EURO de la 2 miliarde de EURO inregistrate o luna mai devreme.  Fondurile de obligațiuni au înregistrat ieșiri nete de 9 miliarde de euro, de la 7 miliarde de euro în luna august. Vanzari nete ale fonduri echilibrate au crescut la 5 miliarde de euro de la 3 miliarde de euro în luna august.
  • Fondurile monetare au înregistrat ieșiri nete de 24 de miliarde de euro în luna septembrie, comparativ cu intrări nete de 15 miliarde de euro în luna august. Aceasta balansare in intrari si iesiri nete, este partial explicata de catre retragerea ciclica trimestriala de la fondurile monetare.
  • Totalul fondurilor AOPC a inregistrat o crestere a vanzarilor nete pana la 17 miliarde de euro, de la 9 miliarde de euro în luna august.Această creștere a vânzărilor nete poate fi atribuita fondurilor speciale (fonduri rezervate investitorilor instituționali), care au înregistrat intrări nete în valoare de 16 miliarde de euro, față de 5 miliarde de euro în luna august.
  • Activul net total al fondurilor OPCVM a fost de 6,753 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie 2013, reprezentând o creștere de 1,6 la sută pe parcursul lunii. Activul net total al AOPC a crescut în luna septembrie cu 1,5 la sută, ajungând la 2,718 miliarde de euro la sfârșit de lună. Activul net total al industriei europene de fondurilor de investiții s-a ridicat la 9,471 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie. 

În septembrie, fondurile de actiuni au beneficiat de îmbunătățirea atitudinii investitorilor pe fondul așteptărilor puternice de sprijin continuu de la Federal Reserve, precum și reducerea tensiunilor în Siria, în timp ce fondurile de obligatiuni au suferit datorita incertitudinii persistente cu privire la evoluția pieței de obligațiuni.