Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepți modul în care folosim aceste informaţii.

Stiri

EFAMA – Ststistica trimestriala

Principalele elemente de interes ale raportului pot fi sintetizate după cum urmează:

  • OPCVM-urile au înregistrat intrări nete ridicate de 34 de miliarde de euro în al treilea trimestru al anului 2013, de la 12 miliarde de euro în al doilea trimestru al anului. Această creștere a vânzărilor nete poate fi atribuită redresarii vanzarilor nete pentru fondurilor de acțiuni și scăderii ieșirilor nete pentru fondurile de piață monetară.Incertitudinea cu privire la evolutia pietei de obligatiuni pe parcursul trimestrului a dus la sanctionarea fondurilor de obligatiuni, in timp ce fondurile de actiuni au beneficiat de o imbunatatire a increderii invetitorilor.
  • OPCVM-urile pe termen lung, ex. OPCVM cu excepția fondurilor de piață monetară, au înregistrat intrări nete în valoare de 43 de miliarde de euro în al treilea trimestru, comparativ cu 65 de miliarde de euro în trimestrul anterior. Fondurile de obligațiuni au înregistrat ieșiri nete trimestriale pentru prima dată din 2011 în valoare de 12 de miliarde de euro. Vânzările nete ale fondurilor de actiuni au revenit la valori pozitive, cu intrări de 30 miliarde de euro, comparativ cu ieșiri nete de 9 miliarde de euro în al doilea trimestru. Intrările nete către fonduri echilibrate au continuat să atragă intrări nete puternice (20 de miliarde de euro), deși în scădere de la 28 de miliarde de euro în al doilea trimestru.
  • Fondurile monetare au înregistrat ieșiri nete reduse de 9 miliarde de euro în al treilea trimestru, in scadere de la 53 de miliarde de euro înregistrate în al doilea trimestru.
  • Activul net total al OPCVM a crescut cu 3,0 la sută în al treilea trimestru, ajungând la 6,690 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie 2013. Activul net al fondurilor de actiuni a cunoscut cea mai mare creștere a activelor (7,8%). Fondurile de obligatiuni au prezentat o creștere a activelor nete de 1,0 la sută, în timp ce fondurile monetare au contrazis tendința de a înregistra o scădere a activelor nete de 1,0 la sută, în cursul trimestrului.
  • Activul net total al fondurilor AOPC a crescut cu 3,5 la suta in al treilea trimestru, ajungând la 2,841 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie 2013. Activele fondurilor speciale rezervate investitorilor instituționali a crescut cu 3,8 la sută în acest trimestru, datorită intrărilor nete continue (40 de miliarde de euro, față de 29 de miliarde de euro în al doilea trimestru).
  • Activele combinate ale OPCVM și AOPC au crescut cu 3,2 la sută în trimestrul al treilea ramanand la 9,531 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie 2013.