Clienții trebuie să înțeleagă în ce investesc sau să apeleze la oameni care se ocupă de administrare de investiții cu titlu profesional

Horia Gustă, AAF- Clienții trebuie să înțeleagă în ce investesc sau să apeleze la oameni care se ocupă de administrare de investiții cu titlu profesional

Financial Intelligence a lansat proiectul special “Educația financiară – cea mai bună investiție în tine!”, susținut de Banca Transilvania, cu sprijinul ASF. În cadrul proiectului, Financial Intelligence va publica o serie de interviuri cu specialiști din domeniul investițional, cu accent pe explicarea produselor și piețelor reglementate, din punct de vedere al beneficiilor pentru clienți.

Clienții români au la dispoziție o paletă largă de instrumente financiare reglementate, printre acestea aflându-se și fondurile de investiții. Fondurile de investiții sunt pentru oricine, în funcție de apetitul de risc. Există aproape 100 de fonduri deschise de investiții românești, care pot fi accesate în orice zi, a spus Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, care ne-a vorbit despre aceste instrumente. Potrivit domniei sale, fondurile din România urmăresc de la instrumente cu venit fix, în cea mai mare măsură, până la fonduri de acțiuni, cu un grad mai mare de risc.

Industria locală de asset management se apropie de borna de un milion de investitori, pe o piață care a marcat, anul trecut, o creștere totală a activelor administrate cu 30%, la aproape 10 miliarde de euro.

Cum apreciați dezvoltarea educației financiare din România?

Horia Gustă: Procesul de dezvoltare a educației financiare s-a dezvoltat foarte mult. Dacă ne uităm în jurul nostru astăzi, cei mai mulți dintre noi (începând cu Asociația Adminstratorilor de Fonduri din România și alte asociații profesionale, Bursa de Valori București, bănci, societăți de administrare de investiții, societăți de asigurare și mulți alții) au înțeles că este foarte valoros ca populația să aibă cunoștințe financiare importante și solide. Din asta avem de câștigat cu toții pe termen lung.

Care sunt produsele de investiții potrivite, în funcție de nivelul de educație financiară?

Horia Gustă: Produsul potrivit se determină după ce cunoști persoana din fața ta. Cunoașterea celui din fața ta se realizează prin completarea unui chestionar, iar un aspect avut în vedere este cel legat de nivelul de cunoștințe financiare. Nu poți propune produse complexe decât celor care înțeleg și tolerează aceste produse. Nu toți suntem făcuți pentru orice produs. Astăzi este o certitudine că există multe soluții investiționale, începând cu titluri de stat, fonduri de investiții, acțiuni, obligațiuni sau, de ce nu, instrumente derivate.

Mulți oameni se plâng că își pierd bani făcând investiții în active nereglementate. Cum ar trebui să crească gradul de conștientizare în rândul consumatorilor pentru a preîntâmpina pierderile din investițiile în aceste active?

Horia Gustă: Probabil că unii își vor asuma, în continuare, riscul investițiilor în instrumente nereglementate, care poate merge până la pierderea parțială sau integrală a propriilor bani. Dacă aceștia își asumă inclusiv riscul pierderii integrale a banilor, înseamnă că decizia este luată în cunoștință de cauză.

Însă sfatul meu este unul smplu – trebuie ca fiecare să înțeleagă în ce investește sau să apeleze la oameni care se ocupă de administrare de investiții cu titlu profesioanal. Pentru creșterea conștientizării, este necesară parcurgerea și înțelegerea produselor oferite.

Ce sfaturi dați oamenilor care vor să investească în fonduri de investiții?
Horia Gustă: Primul gând de precizat este acela că fondurile de investiții sunt pentru oricine. Există aproape 100 de fonduri deschise de investiții românești care pot fi accesate în orice zi. Începeți, de astăzi, cu fondul care vi se potrivește, pentru că există o paletă largă de fonduri, care urmăresc, de la instrumente cu venit fix, în cea mai mare măsură, până la fonduri de acțiuni, care se expun doar pe acțiuni.
Ce tipuri de fonduri sunt disponibile în România și care sunt tipurile de investitori care le-ar putea accesa?
Horia Gustă: Există cinci categorii de fonduri deschise de investiții în România: obligațiuni și instrumente cu venit fix, fonduri de acțiuni, fonduri de randament absolut, fonduri multi active și, ultima categorie, “alte fonduri”.
Care sunt sumele necesare pentru a începe investițiile în fonduri?
Horia Gustă: Sumele sunt foarte mici, chiar și de 10- 20 de lei. Există o singură condiție, ca prima investiție să însemne minim valoarea unei unități de fond. În unele cazuri, sumele pot depăși 100 de lei. Încă o dată, putem să spunem că fondurile sunt pentru oricine prin inexistența unei bariere de intrare. Probabil că există persoane care, din păcate, nu își permit nici măcar aceste sume de început și, probabil, că este necesară o schimbare.
Ce ar trebui să facă investitorii la început de drum?
Horia Gustă: Ca să prinzi experiență, cea mai bună metodă este aceea de a exersa în mod practic. Acest exercițiu poate fi realizat cu sume mici lunare. Odată experiența acumulată, cred că se poate trece la un nivel superior, în care sumele să crească, sau reflexul de a investi lunar să fie unul pe termen foarte lung. De la bun început, e important să ai un obiectiv pentru care faci acest exercițiu. Obiectivele pot fi, de la o vacanță în anul următor, până la achiziția unei mașini, case sau poate, cel mai îndepărtat obiectiv, pensionarea.
Care sunt proiectele de educație financiară de la nivelul AAF?
Horia Gustă: De 5 ani, avem un proiect foarte drag nouă, numit “Economisește inteligent” al cărui obiectiv este promovarea principiilor corecte de investiții și creșterea nivelului de informare și educare a publicului larg despre piața de asset management, fiind cunoscut faptul că orice proces de schimbare a percepției publice necesită consecvență și, implicit, o perioadă mai îndelungată de timp de transmitere a mesajelor.

În mod suplimentar, avem un proiect comun cu ISF și BVB, numit Academia de Investiții, care se adresează studenților din facultățile de economie din toată România. Proiectul a trecut deja de 3 ediții, iar în toamna lui 2025, va urma ediția a IV-a.

De asemenea, există parteneriate cu ISF, CFA sau Envisia Board of Elite prin intermediul cărora ne-am propus să ne sprijin reciproc în vederea creșterii nivelului de educație financiară.

Share This :