20.000 de investitori noi pe lună în fonduri. Horia Gustă, AAF: “Termenul lung este cel mai bun administrator de risc”

20.000 de investitori noi pe lună în fonduri. Horia Gustă, AAF

După crizele din ultimii ani, mai mulți români se gândesc la viitor și fac eforturi să economisească, ori să investească.

De exemplu, anul acesta, investitorii în fondurile mutuale ar urma să ajungă la un milion, arată datele Asociației Administratorilor de Fonduri din România. Horia Gustă, președintele AAF, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

Horia Gustă: “Estimarea mea și a colegilor mei din industria este să atingem 1.000.000 de investitori în jurul Paștelui. Dar la aceste cifre am ajuns după 2 ani spectaculoși, 2023 cu aproape aproape 10.000 de investitori în fiecare lună, în medie, intrați în fonduri, iar 2024 cu aproape 20.000 de investitori noi intrați în fiecare lună în fondurile de investiții din România.”

 

Fondurile de investiții sunt cunoscute și ca fonduri mutuale și se poate investi prin intermediul băncilor. Mulți români investesc periodic chiar și sume mici, 100 de lei, de exemplu. Iar banii sunt gestionați de specialiști, care încearcă să obțină un câștig pentru investitori, bineînțeles cu un comision.

În funcție de cât de mult este dispus să riste fiecare investitor, poate alege între mai multe tipuri de fonduri, de acțiuni, de exemplu, obligațiuni sau diverse combinații.

“Atunci când te apuci să investești trebuie să te gândești care e obiectivul. Trebuie să ai un obiectiv. Cel mai îndepărtat poate fi cel legat de pensie, dacă ești la începutul carierei. Alte obiective sunt legate de copii, majoratul copiilor sau plecarea lor la o școală sau să-ți iei o mașină sau, de ce nu, să-ți plătești o vacanță cu un an înainte. După ce ți-ai stabilit obiectivul, dacă el nu este pe un termen foarte lung, să zicem că e pe un an, ar fi mai indicat un fond care se uită mai mult spre zona de obligațiuni, pe zona de venit fix.

Dar pe termen lung, pe termen mai mare de un an, întotdeauna fondurile de acțiuni sunt cele mai bune, pentru că a așa ne arată și istoria și așa așa e și natural să fie”, a spus Horia Gustă.

 

Atunci când așteptarea investitorului este să aibă un câștig mai mare, trebuie să își assume și riscuri

Horia Gustă: “Fiecare societate de administrare de investiții este obligată să aibă un departament de administrare a riscului care exact asta face: administrează riscul. Acolo sunt oameni cu adevărat profesioniști. (…) Termenul lung este cel mai bun administrator de risc pentru tine, pentru că el îți prinde în acești 10 ani, de exemplu, și momentele mai puțin bune și cele foarte bune. Și la final, când tragi linie, s-ar putea să fi câștigător, pentru cădacă stai să te gândești tu ca neinițiat sau chiar și ca profesionist, se aplică chiar și profesioniștilor, că mâine e momentul cel mai bun să vinzi și de fapt s-ar putea ca momentul cel mai bun să fi vândut e săptămâna viitoare, cu siguranță vei avea niște probleme când tragi linie.”

Care au fost randamentele celor mai performante fonduri în ultimele 12 luni, dar și în ultimii 3 ani, puteți vedea în emisiunea iBani.

Share This :